© SIC & artists 2021

Opening hours:
Thu– Fri: 2 – 6 pm
Sat – Sun: 12 – 4 pm


EEVA-LEENA EKLUND: MESSAGES

14.1.–12.2.2017_
Eeva-Leena Eklundin vauvasängyn yläpuolella roikkui maalaus, jonka hänen äitinsä oli ostanut ovelta-ovelle -myyjältä. Maalauksessa oli kuvattuna suurisilmäinen lapsi. Teini-ikäinen Eeva-Leena löysi maalauksen uudelleen ullakolta ja laajentuneine pupilleineen tuijottava lapsi oli Eeva-Leenasta outo ja painostava. Nyt maalaus roikkuu Eklundin työhuoneen seinällä, ja SICissä esillä olevassa Messages-näyttelyssä maalauksen isosilmäiseen lapseen viittaavia teoksia on useita.

Sarjallisuus on yksi Eklundin tapa työstää aiheitaan. Esillä on useita versioita Eklundin lapsuuden piirroksesta sekä värikkäästä pizzasta, jonka muodon maalaaminen kiehtoo Eklundia. Yksi sarjoista koostuu abstrakteista maalauksista. Tosin niiden viittaamattomuus on lopulta kyseenalaista; tussin- ja pensselinvedot sekä kirkkaat värit nousevat näennäisen abstraktien teosten aiheiksi ja palauttavat mieleen tyhjän paperin tai kuvan värittämisen nautinnollisuuden.

Eeva-Leena Eklundin materiaalia on koko näkyvillä olevan maailman sateenkaari: koristeet, pallot, pilkut, rusetit ja raidat, karkkipakkaukset, kortit ja kuvat–kaiken näkyväisen koristeelliset osaset, joiden kiehtovuudessa on jotain perimmäistä ja jotka muistuttavat visuaalisen vietin perustavanlaatuisesta merkityksestä.

"Kyky haltioitua onkin Eklundin vahvuus, sillä hänen työhuoneensa kokoelmalla, valokuvillaan ja hänen taideteoksillaan on voimaa havahduttaa meidät näkemään nostalgian, kitschin ja ironian taakse. (…) Eeva-Leena Eklundin maalausten hahmojen edessä havaitsemme pian, että niiden silmistä heijastuvat omat kasvomme ja päädymmekin tutkimaan omaa mieltämme ja maailmaamme."

Juha-Heikki Tihinen: Maalaukset kuin kissat. Eyes, Eeva-Leena Eklundin taiteilijakirja.

"Ne maalaukset näyttävät ensi silmäykseltä, että ai hauskaa, värejä, värejä ja kukkia, ai se on tehnyt joulukortin, kreisii, jaahas tossa on askarreltu tommonen kukka-asetelma, kreisimpää, ja sitten kun niitä katsoo toisen sekunnin, niin hmmm, sen La Isla Bonita on mustavalkoinen ja siellä ei ole ketään ja siellä on pimeää, ja se joulukortti, siinä on samaan aikaan idylli ja jotain ihan muuta, ja mitä se koirakin tuijottaa koko ajan, ja miten se on saanut kukat näyttämään noin jotenkin kierolta kasalta ja miten toi kauris naurattaa, ja toi pekonikin, herkulliseltahan se näyttää, niin kuin pekoni aina, mutta samalla jotenkin lohduttomalta, yksinäiseltä pekonilta. "

Jyrki Lehtola: Kreisi koira tuijottaa. Eyes, Eeva-Leena Eklundin taiteilijakirja.

_

Eeva-Leena Eklund on Helsingissä asuva kuvataiteilija, joka on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2003. Hänen yksityisnäyttelyitään on ollut esillä mm. Kaapelin galleriassa (2012), Sculptorissa (2011) ja Kluuvin galleriassa (2003). Eklund on osallistunut myös lukuisiin ryhmänäyttelyihin, joista viimeisimpiin lukeutuvat Luonnostamme (Riihigalleria, Kuhmoinen, 2016), Häntä pystyyn! – Terveisin kissat ja koirat (Oulun taidemuseo, 2014), arSboretum 14 (Westers, Kemiö, 2014) sekä Pink (Lokal, Helsinki, 2014). Lisäksi Eklundin teoksia on hankittu mm. EMMA:n, Helsingin kaupungin taidemuseon, Wäinö Aaltosen museon sekä Valtion taidekokoelmiin.

eevaleenaeklund.com